فرایند علمی آثار رسیده به همایش
یکی از فعالیتهای مهم همایش، داوری و ارزیابی آثار رسیده است. بررسی علمی و محتوایی آثار بر عهده داوران و ارزیابان محترم است؛ ولی فعالیتهای فراوان اجرایی، پیگیریهای متعدد و هماهنگیهای مربوط به فرایند ارزیابی آثار در دبیرخانه همایش صورت میگیرد. در این بخش، به برخی از این فعالیتهای علمی بر روی آثار اشاره میشود:
گونه شناسی آثار:
این کار را هیئتی سه نفره از کارشناسان مربوط انجام و مجموع آثار رسیده را در گروههای شانزدهگانه علمی قرار میدهند. این فعالیت، از نیمه خردادماه آغاز و در نیمه تیرماه همان سال پایان میپذیرد.
ارزیابی اجمالی:
تکتک آثار رسیده به همایش پس از قرار گرفتن در گروه علمی مرتبط، حداقل توسط سه نفر از اعضای هیئت علمی مورد ارزیابی اولیه قرار میگیرند، و بر اساس شاخصهای طراحی شده، نسبت به برخورداری از شرایط مناسب محتوایی و ساختاری، جهت ورود به مرحله داوری تفصیلی سنجیده میشوند، آثاری که در این ارزیابی موفق به کسب امتیاز لازم نشوند از گردونه رقابت خارج میشوند و آثار منتخب برای ارزیابی تفصیلی به مرحله بعد میروند.کار ارزیابی اجمالی آثار با تشکیل جلسات هیئتهای شانزدهگانه داوری آغاز میشود. این جلسات، برای ارزیابی اولیه تمام آثار واصله با مشارکت 50 نفر از کارشناسان و متخصصان رشتههای مرتبط علمی در بیش از 25 جلسه انجام میگیرد. حاصل این جلسات، راهیابی آثار به مرحله ارزیابی تفصیلی است. این فعالیت، از اوایل مردادماه تا نیمه شهریور به طول میانجامد.
ارزیابی تفصیلی:
آثاری که موفق به ورود به مرحله رقابت اصلی همایش شوند، پس از تعیین پژوهشی یا ترویجی بودن آنها، جهت انتخاب داوران متناسب با محتوای کتاب، به شور گذاشته میشوند و پس از تعیین داوران توسط هیئت داوری مربوط، جهت ارسال به داوری آماده میشوند.
در این مرحله، بیش از 700 نفر از کارشناسان متخصص در رشتههای علمی آماده داوری آثار هستند. طبق نظر هیئتهای داوری، هر یک از آثار راهیافته به این مرحله بین دو تا چهار مرتبه ارزیابی میشوند.
بررسی ارزیابی داوران و معرفی آثار به شورای علمی:
برای معرفی آثار برتر به شورای علمی همایش، برای دومین بار جلسات هیئتهای شانزدهگانه داوری برگزار میشود. هیئتهای داوری در این جلسات، ابتدا عملکرد یکایک داوران را بررسی مینمایند، سپس کاندیداهای برگزیدگی، شایسته تقدیر و شایسته تحسین را بر اساس مقررات همایش و امتیازات به دست آمده، به شورای علمی معرفی میکنند. در این جلسات، کتابها و پایاننامههای راهیافته به مرحله دوم داوری، آثار دارای امتیاز برتر به عنوان کاندیدای برگزیدگی معرفی میشوند.
آثاری که حداقل 80 امتیاز از 100 امتیاز مجموع داوریها را کسب کرده باشند به عنوان کاندیدای رتبهی برگزیده یا شایسته تقدیر و آثاری که حداقل 75 امتیاز از 100 امتیاز مجموع داوریها را کسب کرده باشند به عنوان کاندیدای شایسته تحسین معرفی میشوند.
برگزاری جلسات شورای علمی:
این جلسات، با حضور هفت نفر از اساتید و صاحبنظر علوم مختلف و با مشارکت رؤسای هیئتهای داوری برگزار میگردد. اعضای شورای علمی در این جلسات، آثار کاندیدای معرفیشده را بررسی و از بین آنها آثار برگزیده، شایسته تقدیر و شایسته تحسین را بر اساس مقررات و آئیننامههای همایش و توجه به نظرات داوران انتخاب میکنند.
|